De Russisch-Nederlandse sopraan Gulnara Shafigullina komt uit de regio Chukotka in noordoost Rusland. Ze heeft klassiek piano in Sint-Petersburg gestudeerd en heeft zangles gehad bij Rimma Volkova, de voormalige eerste sopraan van het Mariinsky Theater. De jonge sopraan is 'cum laude' afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam (klassieke zang) met als zanglerares Sasja Hunnego. Gulnara heeft ook deelgenomen aan de Georg Solti Accademia di Bel Canto in Italië.

Recente optredens bevatten Violetta in La Traviata en Donna Anna in Don Giovanni aan het Mariinsky Theater St-Petersburg, Desdemona in Verdi's Otello bij Ópera de Colombia, Violetta en de titelrol in Iolanta (Tchaikovsky) met Scottish Opera. Ook heeft ze Magda vertolkt in een concertante van Puccini's La Rondine aan het Mariinsky Theater.

Gulnara Shafigullina heeft de rol van Yaroslavna in Dmitri Tcherniakov's nieuwe productie van Borodin's Prince Igor aan het Metropolitan Opera New York gedekt. Ze was een gast solist aan het Volkstheater Rostock (Duitsland) als Donna Anna in Mozart's Don Giovanni en Anna in Rossini's Maometto Secondo. In 2016 heeft ze met groot succes de titelrol gezongen in Rossini's Ermione (Volkstheater Rostock, Duitse première), geleid door David Parry. Tevens heeft ze een solo optreden verzorgd met de London Philharmonia Orchestra tijdens een Verdi & Wagner gala bij het Newbury Festival.

 

Gulnara Shafigullina heeft tijdens concerten de titelrol in de opera's Lucrezia Borgia en Anna Bolena (Donizetti) aan het Muziekgebouw aan 't IJ, Micaëla in Carmen in De Doelen Rotterdam en Tatyana in Jevgeni Onegin bij het festival Opera aan Zee gezongen. Haar concert repertoire bevat onder meer de sopraanrollen in Beethoven's 9e Symfonie, Mozart's Requiem, Rossini's Stabat Mater, Petite Messe solennelle en Poulenc's Gloria.

 

Gulnara Shafigullina heeft verscheidene internationale zangcompetities gewonnen:

* International N. Rimsky-Korsakov Opera Competition (St-Petersburg, 1e opera prijs)

* International Pavel Lisitsian Vocal Competition (Vladikavkaz, 1e opera prijs)

* International Vocal Competition 's-Hertogenbosch (1opera prijs)

* International Montserrat Caballé Vocal Competition (Zaragoza, 2e prijs)

* International Music Competition 'Hopes, talents, masters' (Bulgarije, 1e prijs)

Joomla templates by a4joomla